Generalitat Valenciana: Ximo Puig demana 'transparncia, reciprocitat i regles objectives' per a millorar la cogobernanza entre el Govern central i les comunitats autnomes


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2020/5/195406_121145/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 10-05-2020
Ximo Puig demana 'transparncia, reciprocitat i regles objectives' per a millorar la cogobernanza entre el Govern central i les comunitats autnomes

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sollicitat "transparncia, reciprocitat i regles objectives" per a millorar la *cogobernanza entre el Govern central i les comunitats autnomes en la gesti de la crisi ocasionada per la pandmia de COVID-19.

Aix ho ha explicat en la seua compareixena davant els mitjans de comunicaci desprs de la reuni amb el president del Govern, Pedro Snchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autnomes per a abordar l'evoluci de la pandmia.

El *president -que ha comparegut amb la subdirectora general d'Epidemiologia i membre del comit cientfic que assessora al Govern d'Espanya per a la pandmia, Hermelinda Vanaclocha- ha destacat que la "cara real" de la pandmia en la Comunitat Valenciana "ja s molt ms la d'aquells que es curen que la d'aquells que, per desgrcia, empitjoren o perden la vida".

Referent a aix, ha subratllat que aquest dissabte es van donar ms altes (615) que totes les acumulades fins al 3 d'abril, que en una setmana han augmentat les altes un 20% i que, en un mes, s'han multiplicat per 5. Ha recordat tamb que la Comunitat Valenciana ocupa el lloc 14 de 17 en la taxa de contagi total, menys de la meitat d'Espanya, i el lloc 12 de 17 en la taxa de mortalitat, tamb menys de la meitat d'Espanya.

"Tenim 480 persones hospitalitzades, i ingressats en les UCI 87 pacients: la xifra ms baixa des del 21 de mar. A ms, hui dia hi ha disponibles 747 llits UCI pbliques i 218 privades", ha afegit tamb el president.

"Aqueixa s l'aportaci valenciana a la millora general d'Espanya", ha remarcat Puig, qui ha argumentat que el mrit s de les i els professionals sanitaris, de molts ciutadans i ciutadanes i tamb de la major inversi en sanitat pblica.

"Els valencians i les valencianes hem fet els deures, i en qualsevol estadstica es pot comprovar. Vull que aix quede clar: la societat valenciana no ha susps cap examen, ni ha fet res malament", ha ressaltat.

Tal com ha explicat, la Generalitat complia els criteris tcnics que s'havien exigit per a passar a la fase 1, per no ha sigut aix, i no s'ha justificat "amb criteris objectius" la decisi del Ministeri de Sanitat de deixar en la fase 0 a una gran part de la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, ha subratllat que la Generalitat "discrepa d'aquesta decisi", com aix li ho ha traslladat aquest diumenge al president del Govern, i tamb aquest passat dissabte al ministre de Sanitat, Salvador *Illa, per la qual cosa ha reclamat s'estudie de nou el pla presentat per la Comunitat i es revertisca al ms prompte possible aquesta mesura.

"A situacions similars, regles similars"
"Fins ara la Generalitat ha sigut propositiva, respectuosa i lleial, i aix continuar sent", ha dit Puig, que ha reafirmat el seu suport a la "unitat d'acci", des de la necessria "corresponsabilitat" i fugint de la "confrontaci innecessria".

"Ara b: lleialtat no s submissi. A situacions similars, regles similars", ha emfatitzat el *president, que ha volgut deixar clar que "a ning li interessa ms la salut dels valencians i les valencianes que a la Generalitat".

Per aix, ha expressat la seua confiana que la *cogobernanza "funcione millor" en la transici cap a la normalitat i s'adopten els acords necessaris per a dotar de la "mxima confiana" a les decisions.

"Aix no s una carrera per a veure qui ix abans, qui canvia primer de fase", ha reiterat, i ha agregat: "No entenem la responsabilitat ni la lleialtat, que ha de ser recproca, com a acatament, perqu cap partidisme s'imposar mai als interessos generals del poble valenci".

Segons ha manifestat, l'informe tcnic de 232 pgines que la Generalitat va presentar al Govern central, sustentant la possibilitat clara que tota la Comunitat Valenciana passara a la fase 1, "ha sigut en part desestimat sense cap paper com a resposta". "Enfront d'un informe de 232 pgines, cap paper", ha lamentat el *president que ha anunciat que el document preparat per les autoritats sanitries valencianes podr consultar-se des d'aquest mateix diumenge en la web de la Conselleria de Sanitat.

"S'han canviat les regles del joc a meitat de partit", ha subratllat el *president de la Generalitat, en referncia a l'avaluaci de la realitzaci de test en la Comunitat Valenciana atesos uns criteris que no entraran en vigor fins a aquest dilluns. Referent a aix, la subdirectora general d'Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat ha argumentat que la Generalitat ha aplicat en tot moment el protocol marcat pel Ministeri de Sanitat, que limitava els test a pacients amb smptomes que requerien hospitalitzaci.

No obstant aix, ha precisat que la Generalitat t capacitat per a realitzar 5.700 *PCR al dia a travs dels departaments, 2.000 *PCR al dia amb fundacions i, d'acreditar-se els laboratoris pendents, 1.500 ms, amb el que compleix a ms tamb els nous criteris.

D'altra banda, el responsable del Consell, que ha demanat disculpes per la frustraci d'expectatives a les persones als negocis i empreses que s'havien preparat per a entrar aquest dilluns en la fase 1, ha indicat que "tota la Comunitat Valenciana necessita anar obrint-se ja, de manera segura., prevalent la salut, sense relaxaci social", per tamb "sense perdre un segon en el cam de la recuperaci".

S'ha mostrat aix partidari de mantindre al mxim la "prudncia" en aquells departaments que s que entraran aquest dilluns en la fase 1, i d'acompanyar-la de "determinaci per a comenar a eixir de la parlisi".

"El sistema de finanament no pot ser el model de repartiment"
Sobre el Fons no Reembossable aprovat pel Govern, el *president ha manifestat que "l'actual sistema de finanament no pot ser el model de repartiment" a les comunitats.

"Entenc que qui ms ha hagut de gastar en el pla sanitari tinga ms recursos, per totes les mesures caldr connectar-les, perqu els qui fan ms esfor fiscal tamb hauran de tindre ms recursos", ha indicat Puig, que ha demanat "transparncia" en els criteris i respecte a "la singularitat entre territoris i la igualtat entre espanyols.

Puig ha valorat, d'altra banda, la flexibilitzaci de les mesures adoptades en relaci amb els expedients de regulaci d'ocupaci en el marc del dileg social.

A ms, ha insistit en la importncia que les comunitats autnomes tinguen el pes que correspon en el pla de recuperaci europeu i ha reiterat la necessitat que hi haja un protocol europeu de seguretat per a l'obertura de fronteres amb garanties per al sector turstic.

S'ha mostrat, d'altra banda, partidari de caminar cap a una unitat d'acci en les ajudes, la promoci de suports i els incentius amb la finalitat d'aconseguir una "desburocratitzaci". "Una moratria d'alguna de la normativa vigent ens permetria avanar amb major rapidesa cap a la recuperaci, la reconstrucci i la inversi", ha apuntat el president.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana