Generalitat Valenciana: Ximo Puig proposa un 'pacte per la lectura' entre agents del sector del llibre i institucions pbliques i privades i anuncia l'augment del 25% del pressupost per a fomentar hbits lectors


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/10/198911_124198/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Generalitat Valenciana | General | 13-10-2021
Ximo Puig proposa un 'pacte per la lectura' entre agents del sector del llibre i institucions pbliques i privades i anuncia l'augment del 25% del pressupost per a fomentar hbits lectors

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha proposat establir un pacte per la lectura entre agents vinculats al sector del llibre i institucions pbliques i privades amb l'objectiu de fomentar hbits lectors.

Aix ho ha manifestat durant l'acte de presentaci de la 56 edici de la Fira del Llibre de Valncia, en el qual tamb ha participat el president del Gremi de Llibrers de Valncia, Juan Pedro Font De Mora, i la presidenta de la Fundaci de la *Fira del *Llibre, Mara Bravo.

L'acord 'Pactem per la Lectura' estar liderat per la Generalitat i integrar a universitats, administraci local i entitats del sector amb el comproms de treballar conjuntament i adaptar-se a les exigncies dels lectors, incrementar l'ndex lector, recolzar als autors i procurar beneficis a tota la cadena de la indstria de la lectura: biblioteques, editorials, llibreries i distribudors.

L'acord ser una de les primeres accions de la segona fase del Pla Valenci de Foment del Llibre i la Lectura, que es posar en marxa una vegada concls el vigent pla 2017-2021, en el qual la Generalitat ha invertit prop de 25 milions d'euros en els ltims 5 anys.

Aix mateix, el *president ha anunciat per a 2022 un augment del 25% del pressupost que destina la direcci general de Cultura i Patrimoni al foment de la lectura, la qual cosa suposar destinar ms de 4,5 milions d'euros a millorar i consolidar els nivells de lectura.

Augment de la lectura durant la pandmia
Durant la seua intervenci, s'ha referit a l'augment dels ndexs de lectura registrats durant la pandmia, destacant que el 58% de la poblaci valenciana ha llegit llibres durant aquests mesos. A ms, tamb ha posat de manifest l'increment del 11,25% del llibre digital editat en la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa haver experimentat un creixement que prcticament ha duplicat la mitjana espanyola, situada en el 6,11%.

Finalment, el cap del Consell ha assenyalat que "els llibres i la literatura trenquen els murs de la ignorncia, que al seu torn genera intolerncia" i per aix ha animat a la lectura perqu ha assegurat contribueix a generar una "ciutadania lliure" i una societat "ms justa, solidria i avanada"

La 56 fira del Llibre, que se celebra entre el 14 al 24 d'octubre als Jardins de Vivers, reuneix 60 expositors, 83 casetes, i 800 autors signants, a ms d'oferir 9 taules redones sobre temes d'inters social, entre altres activitats culturals programades que s'organitzen al voltant del llibre i la lectura.

Cal destacar que es tracta de la segona fira d'Espanya, tant per volum comercial com per visitants, i que est organitzada per la *Fundaci *Fira del *Llibre de Valncia i el *Gremi de *Llibrers de Valncia.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana