l'Alcora: Música sense barreres: inclusió i emoció en un dia interdisciplinari a L’Arra


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2025/2/239709_153298/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2025/2/239709_153298/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2025/2/239709_153298/3_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2025/2/239709_153298/4_M1.jpg
La Plana al Dia | l'Alcora | General | 06-02-2025
Música sense barreres: inclusió i emoció en un dia interdisciplinari a L’Arra

L'Alcora ha estat l'escenari d'una enriquidora activitat interdisciplinària impulsada per la Càtedra l'Alcora d'Investigació Musical i Qualitat de Vida, en col·laboració amb el projecte Músiques per la Vida (MpV). La jornada va comptar amb la participació de l'alumnat de UniDiversitat: Formació per a l'Ocupació i la Vida Independent de Joves amb Discapacitat Intel·lectual, del Desenvolupament i/o de l'Espectre Autista de la Universitat Jaume I (UJI), i amb l'assistència de persones majors del Centre d'Envelliment Actiu (CEA) de l'Alcora.

A més, l'acte va estar acompanyat per la presència de l'alcalde de l'Alcora, Samuel Falomir, i la regidora de Polítiques Inclusives, Tica Pons, qui van participar activament en les dinàmiques proposades.

Aquesta activitat forma part del taller Màrqueting i Gestió Cultural del programa UniDiversitat, que busca oferir a l'alumnat noves oportunitats d'ocupabilitat en l'àmbit artístic i cultural. La professora de la UJI i directora de la càtedra, Ana M. Vernia-Carrasco, va coordinar la jornada, destacant el potencial de l'alumnat i la valuosa col·laboració entre la càtedra i el projecte MpV.

Durant la sessió, els i les participants van assumir diferents rols: des de presentar-se a l'escenari com a gestors culturals professionals fins a exercir de 'ajudants d'escena', guiant les persones majors en els seus desplaçaments, fins i tot a aquelles amb dificultats de mobilitat. A més, van fer front al 'por escènic' cantant i realitzant moviments rítmics juntament amb membres del projecte MpV.

El tancament de l'esdeveniment va estar marcat per una reflexió conjunta, on l'alumnat va compartir els seus aprenentatges, destacant el valor de la participació activa en entorns culturals. Les persones majors també van expressar la seva satisfacció, ressaltant el gaudi de sentir-se protagonistes més enllà de simples espectadors i manifestant el seu desig que es repeteixin activitats d'aquest tipus.

Per a la càtedra, aquesta experiència evidencia com la música pot millorar la qualitat de vida i la salut mental, afavorint la connexió entre generacions i perfils diversos. Aquestes iniciatives contribueixen a reduir l'estrès i l'ansietat, generant benestar i demostrant l'impacte positiu de la música en la societat. Amb aquest tipus d'accions, la Càtedra l'Alcora d'Investigació Musical i Qualitat de Vida reforça el seu paper com a referent en la investigació del vincle entre música i inclusió social.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana