Comunitat Valenciana: Projecte Soroll-IA2: gravació de sons de maquinària per prevenir avaries amb Intel·ligència Artificial


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2024/4/226783_143726/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Comunitat Valenciana | General | 29-04-2024
Projecte Soroll-IA2: gravació de sons de maquinària per prevenir avaries amb Intel·ligència Artificial

Una de les principals causes d'avaries de maquinària industrial és ignorar senyals d'advertències, el que pot derivar en conseqüències nefastes per a qualsevol empresa. En aquesta línia, un error de qualsevol màquina involucrada en el treball diari d'un negoci es tradueix en pèrdues econòmiques significatives, però també en retards en la producció o fins i tot en possibles riscos per a la seguretat dels treballadors.

ITI, centre tecnològic privat especialitzat en TIC, està treballant en el projecte Soroll-IA2, finançat per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE+i) i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Concretament, Soroll-IA2 té com a objectiu crear una base de dades d'àudios per obtenir informació rellevant que puga ser utilitzada com a eina de manteniment predictiu i ajudar a prevenir possibles avaries a través del reconeixement de sons.

El projecte, que es troba en la seua segona anualitat, s'ha dividit en dos parts. D'una banda, la gravació i la captura de dades d'àudio en entorns industrials i, per l'altra, l'etiquetatge i la classificació d'aquestes. Les dades es recullen a través d'una sèrie de nodes acústics situats en llocs estratègics i, mitjançant tècniques de Machine Listening, s'extreu informació de valor. Es tracta d'una tecnologia d'Inteligència Artificial (IA) que treballa i dissenya algoritmes i models capaços d'extreure coneixement i informació rellevant a partir de senyals d'àudio.

Fins ara, el principal problema era la falta d'àudios per entrenar els models d'IA. Per això, la primera fase del projecte s'ha centrat en recopilar les dades necessàries per crear una base de dades de sons contextualitzats a la Comunitat Valenciana dins d'un entorn industrial a través d'una xarxa de sensors acústics d'Internet of Things (IoT). En aquest sentit, la característica principal de Soroll-IA2 és la captació de sons per a la seua posterior classificació en tres tipus d'ambients diferents: exteriors, interiors i en sala.

Per a cada tipus de gravació ITI està col·laborant amb empreses del sector industrial amb l'objectiu d'obtenir dades de valor que puguen aportar informació rellevant en el dia a dia. El Port de València està aportant els sons en exteriors emmarcats en un entorn portuari. Les empreses DCM Automatitzada i CASVA Simetria ofereixen l'oportunitat de gravar sons industrials en ambients interiors i, de la mà de Fermax i els seus videoporters, s'està duent a terme la recol·lecció de sons gravats en sala.

Els sons, adequadament processats, donen informació de valor que pot ser utilitzada en diversos àmbits, encara que el projecte s'està centrant en l'ús d'aquestes dades en entorns industrials. Cal destacar que el manteniment predictiu és.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana