Comunitat Valenciana: 51 tortugas autóctonas censadas en el río Canyoles según el Proyecto Emys


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2024/2/222134_140391/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Comunitat Valenciana | General | 02-02-2024
51 tortugas autóctonas censadas en el río Canyoles según el Proyecto Emys

En 2023, el Projecte Emys d'Acció Ecologista-Agró va viatjar, com fa des del 2015, a la comarca de la Costera per tal d'estudiar la població de tortugues autòctones que habiten en el riu Canyoles al seu pas per Xàtiva.

Gràcies a les persones que han participat esta temporada en el voluntariat, hem pogut censar en la zona 51 tortugues d'aigua ibèriques (Mauremys leprosa). De les quals, 27 són femelles i 24 mascles. Unes xifres que afiancen la correcta evolució de l'espècie en este racó del Canyoles.

Del 13 de juliol al 3 d'agost, el Projecte Emys va reprendre el seguiment anual que fa de la població de tortugues d'aigua ibèriques (Mauremys leprosa) del Riu Canyoles al seu pas per la capital de la comarca de la Costera. Durant les tres setmanes d'estudi, les voluntàries van dur a terme cinc jornades per revisar de les dues trampes instal·lades amb esquer en les mateixes ubicacions que van ocupar l'edició anterior.

Fruit d'este treball, enguany hem aconseguit localitzar 51 exemplars de Mauremys leprosa, una de les espècies de tortugues autòctones que trobem en les masses d'aigua dolça valencianes. Es tracta de 24 mascles i 27 femelles de totes les edats, prova que existeix en la zona de prospecció una població reproductora de tortugues d'aigua ibèriques consolidada.

Uns resultats a més afiançats pel fet que d'estes tortugues d'aigua ibèriques identificades, 23 es corresponen amb noves captures (11 femelles i 12 mascles) -exemplars que no havíem identificat anteriorment- i 28 amb recaptures o individus ja censats.

A pesar que les dades de l'any passat apuntaven a la correcta reproducció de les tortugues exòtiques invasores -es van retirar del medi 17 Trachemys scripta elegans de les quals 10 eren juvenils, afortunadament, esta temporada el Projecte Emys no n'ha trobat cap.

Una bona notícia si tenim en compte que en el balanç que fèiem el 2022, a pesar d'estes dades, apuntàvem a una majoria de les autòctones enfront de les exòtiques en la zona. No obstant, la presència d'espècies al·lòctones continua sent un greu problema per a la conservació dels ecosistemes lòtics i léntics.

Tal com hem pogut comprovar amb la gran quantitat de perca sols (Lepomis gibbosus) i carrancs americans (Procambarus clarkii) que han caigut en les trampes i hem hagut de retirar del medi natural d'acord amb la legislació vigent.

Des d'Acció Ecologista-Agró volem agrair el compromís i la participació de les voluntàries que fan possible la continuïtat del Projecte Emys a Xàtiva, tant per la seua contribució amb el treball de camp com de gestió i tractament de dades. Un reconeixement que volem estendre a totes aquelles persones que han format part d'esta iniciativa de ciència ciutadana.

Finalment, anunciem que este voluntariat que vam encetar AE-Agró l'any 2010, i que compta des dels inicis amb el suport de la Generalitat Valenciana i, des de 2021, també amb el de Caixa Popular, tornarà enguany amb més forces encara. De fet, potser comencem més prompte de l'habitual donat que en algunes zones, per les elevades temperatures, estem detectant certa activitat en estos rèptils, que haurien d'estar a hores d'ara hivernant.

Si esteu interessades a rebre informació de les convocatòries i formar part del voluntariat, podeu contactar amb l'organització escrivint un correu a projecteemys@gmail.com.

Vos esperem per protegir, pam a pam, les nostres tortugues autòctones!


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana