Els Ports: Zetak actuarà a Vilafranca per a iniciar les festes d'agost
Comunitat Valenciana: La UPV llança la figura 'Amics del Museu d'Informàtica' per potenciar el llegat tecnològic

El Museu d'Informàtica UPV és l'únic d'aquestes característiques a la Comunitat Valenciana. Compta amb un fons de 5.000 peces i l'objectiu és anar creixent gràcies al suport dels Amics del Museu.
Han passat dècades des que els primers Spectrum i Atari van irrompre en molts llars i van obrir la porta a una nova manera d'entendre l'oci. Lluny queden també les pantalles amb lletres verdes sobre fons negre o les operacions matemàtiques d'enginyeria a través de regles de càlcul manuals.
Per conèixer la vertiginosa evolució de la Informàtica i seguir creixent, el Museu d'Informàtica de la UPV ha creat la figura d'Amics del Museu d'Informàtica UPV. 'Una manera de crear comunitat i també d'ajudar econòmicament als projectes que es porten a terme', ha explicat Javier Palanca, director del Museu d'Informàtica de la Universitat Politècnica de València.
El museu, l'únic d'aquestes característiques reconegut oficialment a la Comunitat Valenciana, va iniciar la seua trajectòria en 2001 i es gestiona de manera altruista per professorat de la UPV. Compta amb recursos limitats per ampliar la seua col·lecció o oferir més activitats, per la qual cosa han anat incrementant el seu fons -que compta amb 5.000 peces aproximadament- gràcies a donacions de particulars i institucions.
Entre les peces més destacades que s'exposen al públic està el mainframe Cii Honeywell Bull DPS/8, una gran computadora que va intentar competir amb el gegant IBM i la seua CPU mesura 7 metres. Un altra de les joies d'aquest museu és l'IBM System/3, una de les computadores més antigues de la col·lecció que data de finals dels anys 60 i va ser una de les primeres minicomputadores que es van instal·lar en les empreses.
Ara, a través de la nova figura d'Amics del Museu, esperen comptar amb més recursos per 'rebre a molta més gent, ja que és estratègic que el museu es convertisca en referència en la ciutat de València. L'interès del públic es demostra amb les visites i tallers que oferim, però també amb les fires que d'una forma o altra aborden la difusió i divulgació de la informàtica', ha explicat Damián López, professor de l'Escola d'Enginyeria Informàtica i un dels impulsors del museu.
Mitjançant una modesta aportació anual, les persones aficionades a aquesta ciència moderna podran convertir-se en aliat/da o protector/a del coneixement, guardià/ana de la tecnologia o mecenes del llegat tecnològic i gaudir d'una sèrie de recompenses, així com invitació a la festa anual d'Amics del Museu d'Informàtica UPV.
Aquestes donacions al Museu tenen consideració de mecenatge, per la qual cosa totes aquelles persones que s'uneixen a aquest 'club' podran beneficiar-se també de desgravacions fiscals. A través de la web d'Amics del Museu d'Informàtica UPV es poden realitzar donacions, conèixer les recompenses i descobrir algunes de les peces més emblemàtiques del museu.
El Museu d'Informàtica compta també amb el Museu en Viu, en el qual es mostren peces en funcionament. Es tracta d'un laboratori amb ordinadors dels anys 80 on el museu desenvolupa els seus tallers de retroprogramació. Compta amb més de 20 Amstrad CPC 6128 i 464, tots en perfectes condicions d'ús. És un dels pocs que existeixen a Europa i que roman en actiu.
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana