Moncofa: Posen en valor el patrimoni turstic bllic a Moncofa, la Llosa i Alfondeguilla


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2021/10/198973_124254/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2021/10/198973_124254/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2021/10/198973_124254/3_M1.jpg
La Plana al Dia | Moncofa | General | 26-10-2021
Posen en valor el patrimoni turstic bllic a Moncofa, la Llosa i Alfondeguilla

Wences Als Valls, alcalde de Moncofa i vicepresident del Pacte Territorial per l'Ocupaci de la Plana Baixa, acompanyant la presidenta, Tania Baos, i l'alcalde d'Alfondeguilla, Salvador Ventura, han visitat l'actuaci de recuperaci de patrimoni bllic realitzada a Moncofa amb la direcci tcnica darqueologia a crrec dArqueocas.
Segons l'alcalde, el Pacte Territorial ha posat en valor els recursos oblidats i els ha convertit en un producte turstic nou i atractiu, recursos que sn presents en tots i cadascun dels municipis que conformen el Pacte. La presentaci realitzada en el dia de hui correspon a espais amb restes patrimonials blliques de la Guerra Civil situades a Alfondeguilla, la Llosa i Moncofa, i est previst que en les prximes anualitats es continuen realitzant actuacions en els altres municipis pertanyents al pacte.
Per a l'alcalde de Moncofa, la creaci d'este producte turstic beneficiar a tots els municipis generant ocupaci i turisme, i corrobora l'encertada que va ser la decisi d'introduir Castell Sud dins del Pacte Territorial durant la passada legislatura.
El niu dAmplets
A labril de 1938, les tropes nacionals van iniciar lOfensiva sobre Valncia, davant de la qual lexrcit republic va plantejar una batalla defensiva entorn de la construcci duna srie de lnies o barreres fortificades, sent la ms important i principal la denominada Lnia XYZ
La defensa republicana es va basar en el plantejament dun sistema defensiu en profunditat a partir de diverses lnies entre les que es troben estes fortificacions de la Plana Baixa que formaven part duna segona lnia a rereguarda de la primera (que aprofitava el barranc del Torrent, a Nules). Esta segona lnia, que travessava els termes de la Vall dUix, Nules i Moncofa, es va denominar la Lnia del Belcaire, i la seua missi era la daguantar si es perdia la primera i que lenemic no arribara a la lnia posterior (XYZ).
El niu de metralladores dAmplets, que formava part de la lnia del Belcaire t unes dimensions de 6,1 m de longitud per 4,6 m dample. T una entrada que fa colze per protegir contra els bombardejos i un frontal arrodonit al qual es va emmotllar posteriorment un canal de reg. Possea unes parets de fins a 1 m de grossor i tres espitlleres per a ls darmes automtiques. Per a la construcci, primer es va formar un nucli de formig amb graves que li conferia el blindatge i desprs es va revestir (tant a linterior com a lexterior) amb xicotets blocs prefabricats de ciment i grava. En la postguerra, la coberta va ser dinamitada.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana